REGLAMENT DEL CONSELL CONSULTIU DE LES DONES DEL BAIX CAMP
PREÀMBUL
La participació ciutadana i el desplegament d’òrgans consultius a nivell comarcal està regulat pel Títol IV del Reglament Orgànic Municipal del Consell Comarcal del Baix Camp on s’estableix que el mateix Consell Comarcal haurà d’establir els procediments i òrgans adequats per fer efectiva la participació dels veïen de la comarca en els assumptes de la vida pública local.
La nova Llei de Serveis Socials (7/2007) estableix la necessitat d’establir mecanismes per implicar a la ciutadania en el sistema de serveis socials, en la seva definició de necessitats, presa de decisions i gestió dels serveis.
El Consell Consultiu ha de ser un recurs per a la planificació estratègica dels Servis Socials, entesos com un servei públic que integra múltiples àmbits d’actuació i que s’ha d’organitzar en funció dels requeriments dels seus destinataris, la ciutadania. El Consell Consultiu és un espai d’interlocució que articula la participació de forma reglada i organitzada i serveix de marc estables i permanent per a la informació, la consulta i la deliberació sobre els serveis socials al Baix Camp.
D’aquesta manera s’institucionalitzen organismes que faciliten la participació dels ciutadans i ciutadanes en relació a serveis o activitats dels serveis socials i de les polítiques de gènere
El Consell de les Dones del Baix Camp és un òrgan assessor, de consulta, de participació i de promoció de l’equitat de gènere i, en especial, de les dones de la comarca. A tal efecte impulsarà accions, debats, plans, activitats tendents a afavorir un treball transversal a favor de la plena ciutadania.
Amb l’objectiu d’implantar polítiques participatives i transversals per impulsar la millora dels serveis socials del Baix Camp i la qualitat de vida de la seva ciutadania, el Consell Comarcal del Baix Camp crea el Consell Consultiu Comarcal de les Dones, que es regirà per la normativa següent:
- OBJECTE I NATURALESA
1.1 Aquestes normes de funcionament tenen per objecte concretar la composició, l’organització i el funcionament del Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp.
1.2 La denominació d’aquest Consell Consultiu Sectorial serà Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp.
1.3 Les reunions es realitzaran de forma itinerant pels municipis de la comarca, en els ajuntaments o equipaments culturals, a poder ser de forma alternada.
1.4 El seu àmbit territorial és el corresponent a la comarca del Baix Camp.
- FINALITAT I PRINCIPIS D’ACTUACIÓ
2.1 El Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp té com a finalitat el desenvolupament de polítiques de gènere a la comarca mitjançant el desplegant del Pla de les Dones del Baix Camp, integrant la deliberació en els processos de presa de decisions per adequar el sistema de serveis socials a les necessitats de les persones i la seva diversitat, essent els objectius d'aquesta participació la implicació de tota la societat en els assumptes socials, la prevenció de la fragmentació social, la innovació en la prestació dels serveis i el reforçament de les xarxes socials de suport .
2.2 El Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp és un òrgan consultiu i de participació dels diferents agents del territori, on s’afavoreix l’intercanvi d’informació, el debat i la participació de la ciutadania per a contribuir a millorar l’equitat de gènere al Baix Camp.
2.3 El Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp és un òrgan consultiu i de participació, per la qual cosa els seus informes no són vinculants, tot i que es donarà una autoritat política i social important a les recomanacions que emanin d’aquest nou ens.
2.4 El Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp aproxima l’administració i la ciutadania permetent:
- un espai de construcció comuna i confiança mútua per a detectar necessitats reals i prioritzar de manera participada les accions a desenvolupar.
- Un espai de consulta que permet conèixer les actuacions municipals i comarcals a desenvolupar i fer-hi les aportacions oportunes.
- Un espai de deliberació de qualitat que incorpori decisions conjuntes i compartides, augmentant així la coresponsabilitat al voltant de la política pública de serveis socials de la comarca.
- OBJECTIUS DEL CONSELL
3.1. Vetllar per la incorporació de la perspectiva de gènere i de l’efectiva igualtat d’oportunitats en el desenvolupament de les polítiques municipals dels municipis que conformen la Comarca del Baix Camp.
3.2 Deliberar sobre l'orientació de les polítiques de gènere al Baix Camp.
3.3 Promoure la realització de les activitats necessàries per tal de sensibilitzar la societat respecte a la situació de les dones; promoure l'associacionisme al grup població esmentat i la participació de la comunitat, així com donar a conèixer a aquesta comunitat els recursos i drets que els assisteixen.
3.4 Realitzar informes, recomanacions i propostes, no preceptius, sobre els projectes normatius que els afectin, per a la seva consideració al Ple del Consell Comarcal o elaborar els informes a petició del Consell Comarcal . Fomentar la coordinació de la programació i les intervencions de les administracions, les entitats privades i la iniciativa social en el territori, d'acord amb els criteris del Pla de Polítiques de Dones del Baix Camp i d’altres plans de dones o gènere dels municipis de la comarca.
3.5 Promoure la informació, el debat i la difusió dels informes, estudis i qualsevol altra activitat del Consell que afecti al conjunt de les dones.
3.6 Aprovar anualment un informe-memòria de les activitats realitzades i trametre'l al Ple del Consell Comarcal .
3.7 Aprovar el reglament de funcionament intern del Consell consultiu de les dones del Baix Camp.
4 ESTRUCTURA, COMPOSICIÓ I RENOVACIÓ
4.1 El Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp s’estructura:
§ Presidència .
§ Quatre vicepresidències.
§ Junta permanent
§ Secretaria Tècnica
§ Assemblea o plenari.
4.2 La composició de les diverses estructures queda resumida en:
§ La presidència, que serà assumida per la presidència del Consell Comarcal del Baix Camp.
§ Quatre vice-presidències, que seran assumides per la Conselleria de Serveis Socials del Consell Comarcal , la Federació de Dones i un/a representant electe dels Ajuntament de Reus i Cambrils
§ La secretària tècnica, que serà a proposta del Consell Comarcal del Baix Camp.
§ La Junta Permanent , que estarà formada per:
- La Presidència
- Les quatre vicepresidèn cies.
- Un/a representant de cada un dels Consells de les Dones o de polítiques per la igualtat municipals de la comarca.
- Quatre representants d’entitats.
- Cinc càrrecs electes delegades en representació dels municipis:
• Municipis de COSTA 1 delegada
• Municipis de PLANA 3 delegades
• Municipis de MUNTANYA 1 delegada
§ L’Assemblea o plenari, estarà integrada per:
- Alcaldesses, conselleres comarcals i regidores municipals, que seran membres nates d’aquest Consell Consultiu
- Sis representants de la Federació de Dones del Baix Camp
- Fins a cinc entitats relacionades, a proposta de la Junta permanent i ratificades per la Presidència .
- Un/a representant per sindicat amb més representació comarcal
- Un/a representant dels Consells de les Dones creats al Baix Camp, amb l’excepció de càrrecs electes, nomenada per aquests consells.
- Un/a representant de l’Institut Català de les Dones, de la Generalitat de Catalunya.
- Un/a representant de l’equip comarcal del Baix Camp i el Priorat del Circuit de Tarragona per l'abordatge de la violència masclista.
- Una tècnica de cadascun dels Serveis d’Atenció i Informació a les Dones de la Comarca del Baix Camp, que tindrà veu, però no vot.
- Fins a un màxim de quatre dones expertes/líders de la comarca a proposta de la Junta permanent amb aprovació de l’Assemblea.
§ Es podran crear les Comissions de treball que es creguin necessàries.
4.3 La titularitat de les vocalíes recau en les entitats, que poden nomenar i cessar lliurement els/les seus/ves representants sempre que ho comuniquin per escrit a la secretaria del Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp.
5 FUNCIONS
5.1. Les funcions específiques són:
5 FUNCIONS
5.1. Les funcions específiques són:
PRESIDÈNCIA
§ Representar al Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp.
§ Dirigir el funcionament del Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp.
§ Nomenar les vice-presidències, escollides entre els persones membres del Consell.
§ Convocar les sessions de la Junta Permanent i del Plenari , així com decidir els empats amb vot de qualitat.
§ Presidir les sessions i dirigir els debats de la Junta Permanent i del Plenari, sense perjudici de la seva delegació en la persona que designi.
§ Complir i fer complir els reglaments i la resta de legislació de Règim Local.
§ Vetllar pel compliment de les finalitats participatives que constitueixin l’objecte del
Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp.
§ Publicar, executar i fer complir els acords de la Junta Permanent i Plenari.
VICEPRESIDÈNCIES
§ Substituir quan calgui la presidència del Consell en el període en què la presidència de l'organisme estigués vacant per algun motiu i no hagi delegat en cap altre persona prèviament.
§ Col·laborar amb la presidència del Consell i ajudar-la en l'acompliment de les seves tasques.
PLENARI
§ Deliberar sobre l'orientació general de les polítiques de gènere de dones a la comarca.
§ Fer propostes i suggeriments als consells territorials, als consells municipals i/o al Consell Nacional de Dones de Catalunya.
§ Fomentar la coordinació de la programació i les intervencions de les administracions, les entitats privades i la iniciativa social en el territori, d'acord amb els criteris del del Pla estratègic, la Cartera de serveis socials i el pla local en matèria de polítiques d’igualtat d’oportunitat o de polítiques de dones.
§ Emetre un informe anual i fer-ne difusió per mitjans telemàtics i altres adients.
§ Aprovar les normes internes de funcionament del Consell Consultiu de les Dones.
§ Altres que l'administració a la qual estiguin adscrits els pugui encomanar.
JUNTA PERMANENT
§ Proposar la modificació, si s’escau, del Reglament del Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp.
§ Aprovar la creació de Comissions de Treball que siguin necessàries.
§ Realitzar informes, recomanacions i propostes, no preceptius, sobre els projectes
normatius que els afectin, per a la seva consideració de l’assemblea.
§ Elaborar els informes i les propostes de millora del sistema de prestació de serveis a les dones, per a la consideració del Plenari.
§ Elaborar els informes tècnics i els dictàmens que li siguin sol·licitats.
SECRETARIA TÈCNICA
§ La Secretaria del Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp, que ho serà a proposta del Consell Comarcal del Baix Camp, tindrà com a funcions:
- Estendre les actes del i Junta Permanent amb el vist-i-plau de la presidència i donar fe dels acords presos.
- Realitzar les convocatòries de la Junta Permanent i del Plenari
- Elaborar l’ordre del dia.
- Custodiar tota la documentació del Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp.
- Coordinar les persones que són membres de de la Junta Permanent i del Plenari.
- Donar suport tècnic als òrgans del del Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp .
- Organitzar les reunions de la Junta Permanent i del Plenari, així com l’elaboració de la documentació que es lliuri.
- Elaborar l’informe- memòria anual de les activitats realitzades.
6 NORMES DE RÈGIM INTERN
El Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp podrà establir unes Normes o Regles de règim intern per regular el funcionament de les comissions de treball i altres aspectes d’organització interna que consideri oportuns.
7 COORDINACIÓ DE FUNCIONS
La coordinació de funcions entre el Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp i el Consell Comarcal del Baix Camp es podrà a dur a terme mitjançant:
1. La proposta al Consell Comarcal de la inclusió dels temes que considerin necessaris a l’Ordre de Govern.
2. L’elevació al Ple del Consell Comarcal d’acords, resolucions i informes del Consell Consultiu de les Dones que, per la seva efectivitat o naturalesa, ho requereixin.
3. Elaboració d’informes i dictàmens que els pugui demanar el Consell Comarcal .
8 RENOVACIÓ
La renovació de les persones membres dels òrgans del Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp es farà cada quatre anys, en els càrrecs que tinguin una representació de persones electes i cada dos, en els nomenaments de representants del món associatiu.
De conformitat amb el que s’ha exposat, la Comissió Informativa de Serveis a la Comunitat va emetre dictamen favorable i proposa al Ple l’adopció del següent acord:
1. APROVAR INICIALMENT els Reglaments reguladors del Consell Supramunicipal de Serveis Socials i del Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp.
2. SOTMETRE a informació pública l’expedient per un termini de 30 de dies, mitjançant la inserció d’un anunci al BOPT, durant els quals es podran presentar al·legacions i suggeriments. En el supòsit que no se’n presentin l’acord d’aprovació inicial esdevindrà definitiu.
3. DONAR COMPTE del contingut d’aquest acord als Ajuntaments de la comarca.